Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 3 ek. só
- 50 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 pohár tejföl (375 g)
- 1 tk. cukor
- 3-4 ek.fehérbor
- kb. 1 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
A tejet a cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az
élesztőt és két ek. liszttel elkeverem. A tetejére is hintek kevés
lisztet, félreteszem. Míg kel, egy tálba szitálom a lisztet, belekeverem
a sót. A vajat kockára vágom, majd elmorzsolom a liszttel. A közepébe
mélyedést készítek, ide teszem a tojást, a tejfölt, a bort és a
felfutott élesztőt. Addig gyúrom, míg sima, fényes felületű lesz a
tésztám. Lazán fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe.
Elkészítem a tölteléket:
- 1 közepes fej káposzta
- 3-4 ek. olaj
- 1 ek. cukor
- 1 ek. só
A káposztát lereszelem, megsózom és 10-15 percig állni hagyom.
Az olajon karamellízálom a cukrot, majd ráteszem a kinyomkodott káposztát és aranybarnára pirítom.
Félreteszem hűlni.
Amikor a káposzta szobahőmérsékletű, előveszem a tésztát és lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtom.
Rákenem
a töltelék felét, majd hajtogatom. Gondolatban három részre osztom. A
jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a bal oldalit.
Az így kapott tésztacsíkra is kenek a töltelékből. Ezután
fentről
lehajtom középig, majd alulról is felhajtom a közepéig, végül egymásra
hajtom. 30 percre hűtőbe teszem. A kenést, hajtogatást megismétlem.
Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és 5 cm-es
pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsin újra kelesztem, egész
felvert tojással óvatosan lekenem, majd 180-190 fokos sütőben 20 perc
alatt pirosra sütöm.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése