2012. november 16., péntek

SAJTTAL TÖLTÖTT CIPÓ


Hozzávalók:
25 dkg gouda sajt
kevés vaj, vagy olaj
2 db hagyma, szép nagy fej
2 db tojás
1 db nagyobb cipó, vagy annyi kicsi ahányan vagyunk
1 db paprika
tej
só,
bors.

Elkészítés:
A cipó tetejét vágjuk le, a belsejét kaparjuk ki és tegyük félre.
A felaprózott hagymát futtassuk meg a zsiradékon, majd tegyük hozzá a felkockázott paprikát és süssük meg. A sajtot lereszeljük és összekeverjük a kenyérbéllel, a hagymás sült paprikával, a két tojással, sóval, borssal és annyi tejjel, hogy ne legyen túl folyós.
Tegyük vissza a kalapját és a sütőben 10-15 perc alatt süssük készre.
A meleg, ropogós cipó, benne a krémszerű sajtos töltelékkel ...mmmm!

A tölteléket természetesen fel lehet dobni sonkával, virslivel, füstölt szalonnával, vagy ami csak eszünkbe jut. Nekem most ehhez a puritán töltelékhez volt kedvem.

A cipót vehetjük készen, én természetesen itthon sütöttem meg.
20 dkg lisztből, 2 dl vízből és 2 evőkanál kovászból gyors kovászt készítettem, melyet kb 8 órahosszáig állni hagytam.
Ezután összegyúrtam 45 dkg liszttel, kb 2,5 dl vízzel, 2,5 teáskanál sóval és 1,5 dkg élesztővel. Egy órán át állni hagytam, majd megformáztam a cipókat és sütőzacskóba tettem. Újabb egy órás kelesztés után 200 fokos sütőben kb 35 perc alatt készre sütöttem őket.
Öt cipó lett belőle, ebből négynek a belsejét használtam fel a töltelékhez.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése