2012. november 25., vasárnap

Zebra torta

Hozzávalók:
  • 4 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1,25 dl langyos víz
  • 2,5 dl étolaj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 37 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek kakaó
  • 5 dkg durvára vágott csokoládé
A mázhoz:
  • 3 ek cukor
  • 3 ek kakaópor
  • kevés víz 
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:
  1. A tojások sárgáját a kétféle cukorral jól kikeverjük.
  2. apránként hozzáadjuk a vizet és az olajat.
  3. A sütőporral elkevert lisztet szép lassan beledolgozzuk, végül pedig a kemény habbá felvert tojásfehérjéket is óvatosan beleforgatjuk.
  4. A tésztát megfelezzük, egyik felébe beleszitáljuk a kakaót és belekeverjük a csokoládét - nekem most egy húsvéti csokinyuszi került bele :)
  5. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, lisztezünk. Az aljába középre teszünk két kanál fehér tésztát.  Majd a fehér tésztára két kanállal teszünk a kakaós tésztából. Fontos, hogy mindig középre s egymás tetejére kerüljön a fehér-barna tésztából! Ezt a kanalazást addig kell folytatni, míg van a tésztából. Ha így készítjük, a tészta szabályos csíkokra teríti szét magát.
  6. Úgy kell sütni, mint a piskótát: 180 fokra előmelegített sütőben, 30-40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  7. A mázhoz  a kakaót és a cukrot elkeverjük és kevés vízzel néhány percig főzzük. A tűzről levéve beletesszük a vajat és a tortára kenjük. Sietnünk kell vele, mert pillanatok alatt megdermed.
Számtalan variációban lehet elkészíteni: rumos meggyel, dióval, mákkal, kókusszal, kinek mi a kedvence.





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése