2012. december 22., szombat

A Maffia lángosa



Tegnap este a 2012-es év utolsó Honfoglalós partija volt nálunk. Vacsorára lángost terveztek a fiatalok és ki más is készíthette volna el, mint Gábor, a társaság azon tagja aki profi lángossütő. Szoktam én is lángost sütni, nem szokott rosszul sikerülni, de valahogy mégsem volt számomra soha az igazi. Ezért most nagyon figyeltem és elkértem a jól bevált receptet is, amiben nincs semmi extra, különös hozzávaló, mégis az egyik legfinomabb lángos készült el belőle, amit valaha ettem.
Gábor szerint az a trükkje, hogy kétszer kell keleszteni és ez is azok közé az ételek közé tartozik, amelyek annál finomabbak, minél nagyobb mennyiségben készülnek.
Nevét onnan kapta, hogy a csapat Balmazmaffia néven játssza a Honfoglalót :)

Hozzávalók:
0,5 dl víz
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1,5 evőkanál só
1 kg liszt
étolaj a sütéshez

Elkészítése:
A folyadékokat beleöntjük egy nagy tálba, vagy a kenyérsütő üstjébe, majd hozzátesszük a többi alapanyagot és egy jól kidolgozott tésztát készítünk. Legalább egy órán át kelni hagyjuk.
(Gábor kézzel dagasztotta, legalább húsz percig, de ezt a részt én biztos, hogy a gépre hagyom. Neki is fárasztó volt, többször meg kellett állnia pihenni, igaz ő rögtön két kg liszttel indított, hiszen 21 embert kellett jóllakatnia.)
Amikor a tészta megkelt, olajos kézzel kb 10-11 kis cipót formázunk belőle, melyeket olajjal megkent tálcára, sütőlapra teszünk és újra kelni hagyunk 20-30 percig.
Amikor kész, olajos kézzel kihúzogatjuk és nagyon bő, közepesen forró olajba tesszük. Ha a közepe el kezdene emelkedni ki kell a villával lyukasztani. Ha megsült, papírszalvétára szedjük, hogy lecsepegjen az olaj, majd megrakjuk mindazzal, amit szeretünk. Nekem elég rá tejföl és sajt. Kiadós, egy embernek egy darab bőven elég.
Látszatra semmi különös, lángos, mint a többi, de az íze!!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése