2012. december 18., kedd

Bejgli





 Hozzávalók:
90 dkg liszt

25 dkg vaj vagy margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg cukor
2.5 dkg élesztő
2 db tojássárgája
1 dkg só
1 dl hideg tejszín
2- 2,5 dl hideg víz
+ 1 tojás a lekenéshez

Mák vagy dió töltelék 6 db bejglihez :
70 dkg mák vagy dió, vagy fele-fele
50 dkg kristálycukor
0.5 l víz, de azért óvatosan, csak apránként adjuk hozzá
mazsola,
őrölt fahéj,
reszelt citromhéj - én nem szeretem bele, de ez ízlés kérdése
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

A receptből 6 db fél kilós bejglit süthetünk. A tésztából 6 db, kb 27 dkg-os tésztadarab lesz. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell előtte felfuttatni.

Elkészítés:
A lisztet, a sót és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját a cukrot és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem.
A töltelékhez a vizet a cukorral felforralom és ráöntöm a száraz hozzávalókra, majd kihűtöm. Minél sűrűbb a töltelék, annál szebb lesz a bejgli, de vigyázzunk, hogy túl kemény ne legyen, mert akkor sütés közben kiszárad.
Végül kinyújtom a tésztát, megkenem a töltelékkel és feltekerem.
A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Amikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , majd este le kell kenni tojásfehérjével.
Éjszaka hűvös helyen de lehetőleg nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. Reggel mehet a sütőbe
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával kell megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30 percig kell sütni.

Limara receptje
A fénykép kivételesen nem a sajátom, de ilyen lesz, megígérem :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése