2012. december 6., csütörtök

Kandízott narancshéj



Hozzávalók:
narancshéj
cukor
víz


Elkészítés:
A narancsokat forró vízben áztatjuk, majd olyan meleg vízben, amilyet a kezünk elbír jó alaposan megsikáljuk a mosogatószivacs dörzsis részével. Alaposan leöblítjük, majd meghámozzuk.
A narancshéjat fehér részével együtt kis kockákra, vagy hosszúkás csíkokra vágjuk, majd beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a vizet leöntjük róla, majd frisset öntünk rá. Két-három napos áztatás után megmérjük a lecsöpögtetett narancshéjat és ráteszünk ugyanannyi kristálycukrot, mint amennyi a héjak súlya. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd 10 percig főzzük. A főzést másnap és harmadnap megismételjük. Ha elfőné a vizet, nyugodtan lehet pótolni. Végül leszűrjük, tálcára terítjük száradni és jól záródó üvegbe tesszük felhasználásig. A jól elkészített kandírozott narancshéj kívül kemény, zörgős a cukortól, belül pedig ellenállhatatlanul puha és nagyon finom
Több receptben olvastam, hogy nyugodtan hagyjuk a főzések után másnapig a tűzhelyen és akkor csak alá kell gyújtani. Ezt a módszert édesszájú családok számára semmiképpen nem javasolnám. Lévén, hogy cukorszirupban fő, a narancshéj már az első főzés után is finom. Ennélfogva ettől a pillanattól kezdve rejtélyes módon fogyatkozni kezd a mennyisége. Tegyük el szem elől, ha azt akarjuk, hogy a süteménybe is maradjon belőle.

Szép üvegbe téve ajándéknak is nagyszerű. Ha hosszúkásra vágjuk, akkor egyik felét csokiba mártva mutatós csemegét készíthetünk belőle.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése