2012. december 4., kedd

Tépkedős kenyér


Hozzávalók:
45 dkg liszt
1 tk só

1 ek cukor
4+4 dkg vaj
2 dkg élesztő
2,75-3 dl tej
10+10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A meglangyosított tejben elkeverjük az élesztőt és 4 dkg olvasztott vajat.
A sózott, cukrozott liszthez adjuk az élesztős tejet, 10 dkg reszelt sajtot, és tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
40x40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
Megkenjük 4 dkg olvasztott vajjal, ráreszelünk 10 dkg sajtot, kicsit lelapogatjuk.
A tésztát 4 egyforma széles csíkra vágjuk. A csíkokat egymásra rakjuk, ezt is lenyomogatjuk finoman. Keresztben 4 részre vágjuk, így réteges kockákat fogunk kapni.
Egy kenyérsütőformát alaposan kivajazunk-lisztezünk, majd a tésztakockákat vágott felükkel felfelé belerakjuk, az utolsót fordítva, hogy ne a sajtos fele kerüljön a formához. Nem baj, ha kicsit lazán vannak a szeletek, úgyis összesülnek majd. Letakarjuk és megint kelesztjük fél órát.
Közben előmelegítjük a sütőt.
A kenyérkét szép pirosra sütjük. Ha nagyon hamar barnulna, tegyünk rá alufóliát.
Ha kész, kiügyeskedjük a formából, és hűtjük kicsit. Langyosan már tépkedhetjük is le belőle a szeleteket (rétegeket).
Annyira finom, hogy vajon kívül nem is igen kell rá más.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése