Hozzávalók:
Gyorskovász, melyet előző nap készítünk el:
20 dkg liszt
1,5 dl víz
1 kávéskanál élesztő (szárított)
letakarva állni hagyjuk
Kenyértészta:
a megkelt kovász
1,5 dl víz
0,5 dl tej
csipet cukor
2,5 teáskanál só
40 dkg liszt
1-1,5 dkg élesztő
**************
1 tojásfehérje a lekenéshez
magvak (lenmag, mák, napraforgó, szezám stb)
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, és a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk.
A tésztát kb 50-60 percig hagyjuk kelni. Félidőben óvatosan
visszapüföljük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk,
majd három felé osztjuk. Mindhárom tésztadarabot rúddá sodorjuk. A
rudakat megkenjük a tojásfehérjével és beleforgatjuk a tálcára öntött
magvakba. Hármas fonással megfonjuk őket, a végüket behajtjuk a kenyér
alá, hogy csinos legyen.
Sütőpapírral bélelt fedeles formába tesszük és lefedve kelni hagyjuk kb 50 percig.
Ha megkelt a tészta bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. Tíz perc múlva
vízzel lespriccelve, vagy lekenve, lefedve mehet a sütőbe. 30 perc múlva
levesszük a fedőt és újabb 15 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve
vízzel megspricceljük. Amikor a víz elpárolog hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom foszlós kenyér, amely kiváló szendvics alap.
2013. február 24., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése