Öregtésztával készítve
Nálam az öregtészta nem egy külön folyamatban elkészített anyagot
jelent, hanem az előzőleg sütött kenyérből félretett kb 20-25 dkg -os
kenyértésztát. Van benne só, kellő mennyiségű víz,
semmi különösebb törődést nem igényel, azontúl, hogy bele kell
dagasztani a következő kenyérbe. A biztonság kedvéért mindig tartok a
fagyóban öregtésztát, ami úgy készül, hogy bekészítek egy sima élesztős
kenyeret a gépbe.( 3,5 dl víz, 2,5 tk só, 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő)
Hagyom, hogy megdagassza, aztán estig, vagy másnap reggelig a gépben
hagyom. Ezután összegyúrom, öt darabra vágom, meggömbölyítem, majd
ellapítva, kevés liszttel megszórva zacskóba teszem. Így megy a fagyóba,
ahonnan adandó alkalommal csak elő kell kapni.
A kenyér hozzávalói:
20 dkg öregtészta
3,5 dl langyos víz
2,5 teáskanál só
2 evőkanál krumplipehely, vagy krumplipüré por
2 evőkanál margarin
60 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
csipet cukor
Elkészítés:
A langyos vizet a kenyérsütőgépbe öntöm és beleteszem az öregtésztát.
Ha a hűtőből vettem ki, akkor kissé melegebb vizet készítek, hogy a
tészta átmelegedhessen. Az üst egyik sarkába szórom a cukrot,
belemorzsolom az élesztőt és kb 5 percig hagyom kelni.
Ezután
bekészítem a többi hozzávalót és hagyom a gépet dolgozni. Amikor a gép
végzett a dagasztással lezárom és nem várom meg, hogy végigvigye a
dagasztási programot. A tészta ugyanis a fűtőszálaknál hajlamos a
túlkelésre, viszont kikapcsolt állapotban is megtart annyi langyosságot,
hogy szép egyenletesen kelt tésztánk legyen. A tésztát kb 50-60 percig
hagyjuk kelni. Félidőben óvatosan visszapüföljük a tésztát, hiszen minél
többször nyúlnak meg a sikérszálak, annál finomabb lesz a kenyerünk.
Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. 25 dkg-ot levágunk belőle
és hűtőbe, vagy fagyóba téve félretesszük a következő kenyérhez. (Velem
már előfordult, hogy elfelejtettem kivenni a tésztából aztán meg
álmélkodva néztem, hogy a kenyér majd ki mászik a sütőből, akkora lesz
:))))
A megmaradt tésztát téglalap formára igazítjuk, majd
kinyomkodjuk belőle a levegőt és feltekerve kialakítjuk a kenyérformát.
Sütőpapírral bélelt fedeles formába tesszük és lefedve kelni hagyjuk kb
50 percig. Hogy ne laposodjon el kelés közben én a sütőpapíron kívülről
melléteszek egy-egy kettévágott - tehát összesen négy fél -
papírtörölköző gurigát. Ezt a sütés előtt kiveszem
Ha megkelt a
tészta bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra és a kenyeret éles pengével
bevágjuk 3 helyen és visszatesszük rá a fedőt. Tíz perc múlva vízzel
lespriccelve, vagy lekenve, lefedve mehet a sütőbe. 30 perc múlva
levesszük a fedőt és újabb 15 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve
vízzel megspricceljük. Amikor a víz elpárolog hagyjuk kihűlni.
Soha
nem teszem zacskóba a kihűlt kenyeret, hiszen akkor a legfinomabb része,
a héja visszapuhulna. Vágott felülettel konyharuhára állítom és egy
másik konyharuhával letakarom. Napok múlva is puha és soha nem
penészedik meg.
Természetesen ez a recept is variálható.
Helyettesítettem már be a liszt egy részét (8-10 dkg) korpával,
rozsliszttel, zabpehellyel.
A végeredmény mindig más, de mindig finom.
2013. február 5., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése