2012. december 2., vasárnap

STOLLEN...


...azaz német karácsonyi kalács



Hozzávalók:
500 g finomliszt
50 g friss élesztő

Kb. 150 ml tej
100 g cukor
½ citrom reszelt héja
10 g só
30 g sertészsír
200 g vaj
30-40 g kandírozott citrom
60 g mandula durvára vágva (a barna héj nélkül)
250 g mazsola (az enyémek nem szeretik, ezért házilag aszalt alma, áfonya és banán került bele)
10-15 csepp Keserü mandula aroma
Kb. 1 dl rum
50 g vaj és kb. 100 g porcukor sütés utáni kenéshez és szóráshoz

Elkészítés:
1. A hozzávalókat elözö nap a konyhába rakni, hogy közel szoba hömérsékletüek legyenek.
2. A mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt előző nap egy tálkában rumba áztatjuk, néha nem árt átforgatni, hogy mindegyik mazsolaszem át tudjon puhulni.
3. A mandulát lassú tűzön megpörköljük. A száraz hozzávalókat, a mazsola kivételével egy kelesztőtálban összekeverjük, a közepében egy kis mélyedésbe öntjük a langyos tejet és belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
4. Mikor az élesztő felfutott hozzáadjuk a vajat és a zsírt és tésztát dagasztunk. Mikor a tészta jól összeállt, beledolgozzuk az előtte lecsepegtetett mazsolát.
5. 2-2,5 órát hagyjuk kelni, de nem túl meleg helyen, hogy a zsiradék nehogy kiolvadjon a tésztából.
6. A sütőt előmelegítjük 180 °C- ra. Kelesztés után lisztezett felületre borítjuk a tésztát kb. 30x25 cm nagyságúra ellapogatjuk a kezünkkel, úgy mint a kenyérformázásnál. Aki szereti itt tehet a tésztára vékonyra elnyújtott marcipánt. Feltekerjük úgy mint a beiglit, aztán egy kicsit a tetejét ellapogatjuk, majd egy nyújtófával az egyik oldalát hosszában lelapogatjuk, de nem túl laposra, ezután sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. 




Nekem harminc perc után már sütőpapírt kellett a tetejére tennem, ezt követően még kb tíz percig sütöttem.

7. A sütőből kivesszük a tésztát, óvatosan rárakjuk egy rácsra és azonnal kenjük többször át az olvasztott vajjal, majd jó vastagon szórjuk meg porcukorral.
8. Hagyjuk jól kihűlni, minimum 6 órát, én most éjszakára a konyhapulton hagyom, majd alufóliába 2 rétegesen becsomagolva, száraz hűvös helyen hagyjuk átérlelődni, ha lehet ne nagyon kapjon levegőt, mert kiszárad. 
A németek azt mondják 1 hónapig állhat...na igen, ha meg nem esszük addig.


(Rigó Katalin jól bevált receptje)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése