...azaz német karácsonyi kalács
Hozzávalók:
500 g finomliszt
50 g friss élesztő
Kb. 150 ml tej
100 g cukor
½ citrom reszelt héja
10 g só
30 g sertészsír
200 g vaj
30-40 g kandírozott citrom
60 g mandula durvára vágva (a barna héj nélkül)
250 g mazsola (az enyémek nem szeretik, ezért házilag aszalt alma, áfonya és banán került bele)
10-15 csepp Keserü mandula aroma
Kb. 1 dl rum
50 g vaj és kb. 100 g porcukor sütés utáni kenéshez és szóráshoz
Elkészítés:
1. A hozzávalókat elözö nap a konyhába rakni, hogy közel szoba hömérsékletüek legyenek.
2. A mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt előző nap egy tálkában rumba
áztatjuk, néha nem árt átforgatni, hogy mindegyik mazsolaszem át tudjon
puhulni.
3. A mandulát lassú tűzön megpörköljük. A száraz
hozzávalókat, a mazsola kivételével egy kelesztőtálban összekeverjük, a
közepében egy kis mélyedésbe öntjük a langyos tejet és belemorzsoljuk az
élesztőt, és hagyjuk felfutni.
4. Mikor az élesztő felfutott
hozzáadjuk a vajat és a zsírt és tésztát dagasztunk. Mikor a tészta jól
összeállt, beledolgozzuk az előtte lecsepegtetett mazsolát.
5. 2-2,5 órát hagyjuk kelni, de nem túl meleg helyen, hogy a zsiradék nehogy kiolvadjon a tésztából.
6. A sütőt előmelegítjük 180 °C- ra. Kelesztés után lisztezett
felületre borítjuk a tésztát kb. 30x25 cm nagyságúra ellapogatjuk a
kezünkkel, úgy mint a kenyérformázásnál. Aki szereti itt tehet a
tésztára vékonyra elnyújtott marcipánt. Feltekerjük úgy mint a beiglit,
aztán egy kicsit a tetejét ellapogatjuk, majd egy nyújtófával az egyik
oldalát hosszában lelapogatjuk, de nem túl laposra, ezután sütőpapírral
kibélelt tepsibe rakjuk.
Nekem harminc perc után már sütőpapírt kellett a
tetejére tennem, ezt követően még kb tíz percig sütöttem.
7. A
sütőből kivesszük a tésztát, óvatosan rárakjuk egy rácsra és azonnal
kenjük többször át az olvasztott vajjal, majd jó vastagon szórjuk meg
porcukorral.
8. Hagyjuk jól kihűlni, minimum 6 órát, én most
éjszakára a konyhapulton hagyom, majd alufóliába 2 rétegesen
becsomagolva, száraz hűvös helyen hagyjuk átérlelődni, ha lehet ne
nagyon kapjon levegőt, mert kiszárad.
A németek azt mondják 1 hónapig
állhat...na igen, ha meg nem esszük addig.
(Rigó Katalin jól bevált receptje)