Hozzávalók:
 
 Gyorskovász, melyet előző nap készítünk el:
 20 dkg liszt
 1,5 dl víz
 1 kávéskanál élesztő (szárított)
 letakarva állni hagyjuk
 
 Kenyértészta:
 a megkelt kovász
 1,5 dl víz
 0,5 dl tej
 csipet cukor
 2,5 teáskanál só
 40 dkg liszt
 1-1,5 dkg élesztő
 **************
 1 tojásfehérje a lekenéshez
 magvak (lenmag, mák, napraforgó, szezám stb)
 
 Elkészítés:
 Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, és a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk.
  A tésztát kb 50-60 percig hagyjuk kelni. Félidőben óvatosan 
visszapüföljük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk,
 majd három felé osztjuk. Mindhárom tésztadarabot rúddá sodorjuk. A 
rudakat megkenjük a tojásfehérjével és beleforgatjuk a tálcára öntött 
magvakba. Hármas fonással megfonjuk őket, a végüket behajtjuk a kenyér 
alá, hogy csinos legyen.
 Sütőpapírral bélelt fedeles formába tesszük és lefedve kelni hagyjuk kb 50 percig.
 Ha megkelt a tészta bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. Tíz perc múlva 
vízzel lespriccelve, vagy lekenve, lefedve mehet a sütőbe. 30 perc múlva
 levesszük a fedőt és újabb 15 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve 
vízzel megspricceljük. Amikor a víz elpárolog hagyjuk kihűlni.
 Nagyon finom foszlós kenyér, amely kiváló szendvics alap.
2013. február 24., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)


 
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése